Predarea Online – episodul 1

Buna Ziua…

Chiar și în clasele clasice cu predarea fizică- față în față- pre-pandemie  au fost profesori care în ultimii ani au încercat să dea o față modernă modului de predare. Știu lucrurile acestea din interacțiunea avută cu acest gen de educatori motivați de a preda altfel,  presați  de revoluția digitală tăcută. Am fost un fel de “consultant” avant la lettre pentru acești inovatori.

Mai mult decât atât astăzi în perioada presantă a predării online consider că este nevoie de inovare în metodica predării

Copii noștri aflați în bănci sau în fața laptopurilor (tabletelor ) vin dintr-o realitate obiectivă a secolului 21 fiind achizitori vizuali media față de noi care a trebuit să trecem tot procesul de învățare prin citire și reproducere.

Să vedem ce putem aduce nou :

1. Prezentarea

(Powerpoint, Google Slides, Prezi)

Un mijloc simplu și eficient prin care puteți livra conținut în mod atractiv și da o față veselă, vioaie și antrenantă a unei ore de predare

Cel mai important, prezentările vă permit să încorporați imagini (imagini, GIF-uri, videoclipuri etc.), ceea ce face mai ușoară livrarea și înțelegerea informațiilor și datelor complexe, în timp ce lecția este mai antrenantă. În plus, puteți împărtăși prezentarea cu elevii după lecție pentru revizuire și studiu.

Posibilitatea de a fi livrate prin serviciile de videoconferință le face extrem de utile în această perioadă

 

METODE ALTERNATIVE DE PREDARE-INVATARE-EVALUARE

 

2. Clasa Invers, Clasa Întoarsă (Flipped Classroom)

Extrem de răspândită în ultimii ani în sistemele de educație avansate în ultimii ani. Cu toată răspunderea spun că aș dori să asist în România la o asemenea lecție

Filozofia acestei metode de predare subzistă în faptul că elevii primesc materialul de predat în clasa și îl pregatesc singuri urmând ca ora de clasă să fie dedicată unor activități ghidate de către profesor : dezbateri, discuții în amanunt, etc.

Mijloacele video au devenit extrem de populare în această nouă filozofie a „clasei  invers” și au apărut multe filme create chiar de către profesori ce pot fi folosite.

Alte tehnici extrem de populare :

  • Teste- online
  • Infografii
  • Sondaje
  • Elemente de brainstorming
  • etc.

 

3. Predarea bazată pe joc

Una din  ultimele și cele mai la modă tehnici de predare folosită din ce în ce mai mult și cu pătrunderi inclusive în mediul academic universitar.

Folosirea jocului ca vector de predare scade anxietatea elevului și facilitează aderarea acestuia la subiecte complexe cu plăcere.

Permite angrenarea copiilor cu achiziții mai reduse și crește coeziunea colectivului în fața sarcinilor.

Jocul poate fi un vector care să anuleze distanțele artificial create în predarea online .

Ce trebuie să vă asigurați înainte de folosirea acestei tehnici :

  • Toți elevii au acces la aceeași platformă și același set de date. Folosiți un sistem de videoconferință pentru aceasta
  • Folosiți în paralel tehnici de discuție instant pentru a permite o interactivitate crescută
  • Încurajați lucrul în echipă

 

Exemple

  Gimkit.

  Kahoot! …

  Quizizz

  Quizlet

  Quizalize

  Socrative

  Plickers

PS Mă puteți crede : Emoția aventurii … dascăl online

[pvcp_1]

Distribuiti daca v-a placut

Puteti posta comentarii