Am pornit în periplul meu culinar începând cu copilăria mea și am traversat cu bacul în Bulgaria. Încercam sa găsim cele mai bune ciorbe/supe de la vecinii noștri. Și ca întotdeauna voi respecta ceea ce ne recomanda chiar ei sa degustam . Însă ciorbele/supele le veți întălni în Balcani respectând ceea ce susțin că istoric statalitatea nu a putut opri răspândirea unui fel de mâncare:
1. Supa de Castraveți – Tarator Reteta Tarator
În primul rând tarator este o supa rece care conține iaurt, castraveți și usturoi (am zice ca se apropie de tzatziki) . Cel mai des se consuma în soarele arzător al verii si recomandabil cu o rakia in deschidere. De altfel iaurtul în Bulgaria este extrem de prezent în alimentația prietenilor de peste Dunăre. Se pare de altfel ca în Balcani exista toate condițiile care duc natural la producerea unui iaurt de calitate: temperatura si bacteria necesara.
Reteta Tarator
Timp preparare
15 minute
- aprox 700 g iaurt bulgăresc (sau alt tip de iaurt gras)
- 1 castravete mare aproximativ 500 g curățat și fără semințe
- 85 grame nuci mărunțite și putin prăjite
- 3 linguri ulei floarea soarelui
- 2 caței usturoi
- 1 legătura mică mărar, e tocat
- Sare
- Piper
-
Bateți iaurtul până îl transformați în ceva uniform, fin și mătăsos
- Aduceți într-un blender , iaurtul, uleiul, usturoiul, castravetele, juma tate din nuci, jumătate mărar.
-
Amestecați până aveți consistență fină. Aduceți sare și piper
-
Serviți la rece sau cu cuburi de gheața . Deasupra asezonați cu restul de nuci și mărar
2. Bob Chorba ( Ciorba de fasole) Reteta Bob Chorba
Bob Chorba este pregătita din varietăți de fasole din Bulgaria, ceapa, ardei, roșii, castraveți și mentă. De asemenea se pot aduce și ardei gras, boia, etc. Popular se prepara și o varianta care este complet vegetariană bob chorba po manastirski, în stil mânăstiresc. Aceasta ciorba simpla este considerata fel de mâncare național-tradițional și în varianta vegetariana se servește in ajunul Crăciunului. Se servește în vase de pământ și se asezonează cu pătrunjel tocat sau brânza rasă
Bob Chorba (Ciorba de Fasole)
- 150 g – 175 g fasole albă uscată
- 4 linguri ulei
- 1 ceapă, fin tocată
- 1 morcov , fin tocat
- 1 ardei gras verde , fin tocat
- Sare
- Piper Negru
- 1½ lingură boia dulce
- 2 linguri mentă uscată
- 2 roșii , fin tocate
- 1 legătură de pătrunjel mărunțit
- Clătiți fasolea în apă rece. Puneți-o într-o oală mare și înmuiați-o în apă rece peste noapte.
- În dimineața următoare, aruncați apa în care ați înmuiat. Adăugați 3 cupe de apă la fasole în vas (750 ml). Se aduce la fierbere la foc mediu.
- După 5 minute, aruncați apa din nou, lăsând numai boabele într-o tigaie
- Adăugați 2 linguri de ulei la fasole și se prăjește la foc mediu timp de 2 minute, amestecând constant.
- Adăugați 4 căni de apă la fasole (aproximativ 1 l apă). Apoi, reduceți căldura și fierbeți boabele până când devin tendențioase, aproximativ 45 de minute.
- Între timp, adăugați 2 linguri de ulei într-o altă tigaie. Apoi adăugați morcovii și ceapa. Sotați timp de 8 minute.
- Se adaugă ardeiul, roșiile, boia de ardei, mirodeniile, sarea și piperul și se amestecă bine. Continuați să gătiți timp de 5 minute.
- Adăugați amestecul la fasole și apă în celălalt vas. Păstrați supa fierbând până când boabele sunt complet fierte, dar rămân întregi, aproximativ 20 de minute. Nu forțați.
- Serviți fierbinte cu pătrunjel sau brânză rasă
Am sa prezint si următoarele supe ciorbe sub rezerva ca sunt la fel de răspândite regional :
Supa/ Ciorba Topcheta – Ciorba de Perisoare
Supa/ Ciorba Zeleva – Ciorba de Varza
Supa/ Ciorba Spanac