CIÓRBĂ, ciorbe, s. f. Fel de mâncare care constă dintr-o zeamă (acrită) preparată cu legume, adesea și cu carne. ◊ Expr. A se amesteca în ciorba cuiva (sau a altuia) = a se amesteca (nedorit) în afacerile, în treburile altuia. A pune (sau a băga etc.) pe toți într-o ciorbă = a considera și a trata la fel mai mulți oameni, fără a ține seamă de valoarea, situația etc. lor deosebită. – Din tc. çorba.
Deci am stabilit încă din originea numelui că nu noi suntem autorii CIORBEI asa cum cunoastem acest fel de mancare… Si se pare ca nici turcii, radacinile fiind persane.
Însă lucrurile sunt un pic mai complicate , în limba româna și în bucătaria românească avem si SÚPĂ ale cărui origini le poți duce istoric către “liquid food,” 1650s, from French soupe “soup, broth” (13c.), from Late Latin suppa “bread soaked in broth,” from a Germanic source (compare Middle Dutch sop “sop, broth”), from Proto-Germanic *sup-, from PIE *sub-, from root *seue- (2) “to take liquid” (see sup (v.2)). Online etymology dictionary
SÚPĂ, supe, s. f. Fiertură de carne, de legume sau de carne cu legume, uneori cu adaos de tăiței, fidea etc. – Din fr. soupe.
Ei bine supa este lipsita de ACREALĂ
În copilaria mea agitată de copil din Teleorman ( cu IQ peste 120) am văzut diverse feluri de acreală ale ciorbei :
- borș (însă nu de foarte mult timp)
- zeamă de varză
- corcodușe
- tirighie
- oțet
- roșii
- aguridă
Explicații :
TIRIGHÍE s. f. (Pop.) Substanță sedimentară cu aspect sticlos, cu gust acru, rămasă pe pereții butoaielor după ce s-a scos vinul și folosită în vopsitorie sau pentru acrit mâncărurile; tartru. [Var.: (pop.) tireghíe, tirigíe s. f.] – Din ngr. trighía.
AGURÍDĂ, aguride, s. f. Strugure înainte de coacere, cu gust foarte acru. – Din ngr. agurída.
Am sa va pun topul celor 5 ciorbe ale copilăriei mele folosind însa rețete actuale din motive obiective , si mama si bunica decedând.
LOCUL 1 CIORBA DE PUI
LOCUL 2 CIORBA DE PORUMBEL
LOCUL 3 CIORBA DE LEGUME
LOCUL 4 CIORBA DE FASOLE
LOCUL 1 CIORBA DE OASE DE PORC
Când zic pui spun puicuțelor sau puicanilor in prag de maturitate pe care bunica-mea le sacrifica în numele nepoților săi . Nu știu cum să vă zic , nu am stiut niciodată dacă era aliment sau medicament, însă nu făceam niciodata nazuri. Deși eram nepotul PRIM , “bucata” preferata era pipota si inima când aveai ceea ce alege din inimă
LOCUL 1 CIORBA DE PUI – REŢETĂ.
Si acum reteta din Ciorba de pui traditionala
Ingrediente:
1 kg carne de pui (eu am avut 4 aripioare şi restul tacâmuri)
1 morcov
1 ceapă
1 pătrunjel rădăcina
1 felie ţelină rădăcina (cca 50 gr)
1/2 ardei gras roşu
150 ml bulion (sau 100 ml passata)
1 roşie bine coaptă decojita (poate fi din conservă)
1 ou
3 fire leuştean
3 linguri suc de lămâie (sau borş; pentru acrit)
puţin ulei
sare
…………………………………………………….. continuare in Ciorba de pui traditionala
LOCUL 2 CIORBA DE PORUMBEL
Si acum reteta din
Ingrediente:Ciorba de porumbel
- 2 porumbei
- 2 cepe
- 1 ardei mic gras rosu
- 1 ardei mic gras verde
- 1 morcov
- 1 dovlecel mic
- 1 mana mazare
- 1 mana fasole verde
- 2 cartofi
- taietei
- 1 legatura patrunjel sau leustean
- 6-7 rosii
- 2 oua
…………………………………………………….. continuare in Ciorba de porumbel