30 de minute de gândire creativa cu Robert. Jocuri cu cuvinte

Intr-unul din articolele ce vor veni voi vorbi si despre tipurile de gandire pe care ar trebui sa le experimentam cu copii nostri . Acum as vrea sa vorbim despre gandire creativa.

Puteti sa incepeti exercitiile de gandire greativa cu copilul dumneavoastra  jucandu-va cu

  • cuvintele
  • melodiile
  • imaginile
  • culorile

In jocul dumneavoastra cu cuvintele in primul rand va rog sa aveti in vedere ca traiti intr-o tara cu traditie in jocurile cu cuvinte.

S-au împlinit, recent, 100 de ani de la apariţia primului careu de cuvinte încrucişate, publicat pe 21 decembrie 1913 în ziarul „New York World“. În 1924, careurile ajung în Anglia şi în Franţa, iar din 1925 încep să apară şi în România, în revistele „Oglinda lumii“ şi „Gazeta de duminică“. Nimeni nu bănuia, la vremea aceea, că era începutul unui adevărat fenomen. În mai 1926, „Gazeta de duminică“ îşi invită compunătorii de careuri la un concurs de cuvinte încrucişate, primul organizat în România. Concursul a avut succes şi a fost urmat de altele, pentru ca în 1928 să fie organizată o întrecere pe ţară în urma căreia tânărul student Gheorghe Popescu (poreclit de prieteni „Rebus“ din pricina pasiunii sale pentru jocurile enigmistice) a fost declarat campion naţional la cuvinte încrucişate. Acesta a compus un careu cu doar 6 puncte negre şi cu 12 cuvinte lungi, devenit un adevărat record în breaslă şi egalat abia după 50 ani, în 1978, de către inginerul bucureştean Colea Herescu.

Citeste mai mult:Românii şi cuvintele încrucişate.

Amintirile mele curg si imi aduc aminte de revista Flacara cat si revista Rebus

Cred ca tatal meu nu avea lecturi suplimentare cu privire la diferitele moduri de gandire insa m-a invatat abecedarul a ceea ce inseamna rebusismul si din acel moment careurile tematice au revenit celui mai mic.

Genul rebusist popular inainte de 1989 era careul de cuvinte incrucisate si nu cele tematice ci cele cu definitii atat de criptice incat stateai zile in sir sa rrezolvi la ele.

1989 a dus la banalizarea careului prin aparitia integramelor

Numărul pasionaţilor de cuvinte încrucişate este uriaş. Numai în România se tipăresc lunar peste 50 de titluri axate pe această nişă, iar tirajul total al acestora depăşeşte 500.000 de exemplare. Cine n-a dezlegat măcar o dată un careu de cuvinte încrucişate? Dacă e cineva care n-a făcut-o, măcar s-a lovit de ele prin ziare şi tot le cunoaşte

Citeste mai mult:Românii şi cuvintele încrucişate.

Si acum un careu simplu pentru copii dumneavoastra (mai micuti)

Jocuri educative – IQ Fun – Cuvinte incrucisate

Pachetul contine fise cu diferite tipuri de jocuri de cuvinte. Pornind de la careuri simple, cu imagini ajutatoare, copilul va dezlega anagrame, va face singur incrucisari, va descoperi fraze misterioase si cuvinte secrete, va cauta cuvinte in careu si-si va antrena mintea gasind raspuns la definitii rebusistice.

 

Dezlegarea careurilor de cuvinte incrucisate si rezolvarea jocurilor de cuvinte imbogatesc vocabularul, dezvolta aptitudinile de rezolvare a problemelor, sporesc capacitatea de concentrare si antreneaza perseverenta. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, copilul ar trebui sa exerseze cel putin 15 minute pe zi.

 

 

 

Distribuiti daca v-a placut

Puteti posta comentarii