30 de minute de gândire laterală cu Robert

Va salut… gandire laterala ?

Incerc sa imi revin dupa statusul viral de pe Facebook preluat si in blog In vremuri de plebiscit… astazi am sarbatorit ceva care l-a lasat pe Robert liber si pe mine ca pazitor al sau…

Program lejer :

  • Breakfast
  • TV – cu sonor in engleza
  • Gandire critica
  • Gandire laterala
  • Lectura
  • Somn
  • Film

Din câte observați nimic despre triunghiul : Matematica- Comunicare- Engleza clasic bazat pe acumulare de cunoștințe. Încercam un altfel de program care sa dezvolte abilitați și competente. Si astazi apare ceva nou si o sa va ganditi ca am innebunit incercand sa ii vorbesc la 9 ani despre gandire laterala… Nimic mai simplu…Totul este JOC.

Ca si gândirea logica (verticala), gândirea creativa (laterala) este un mod de folosire a mintii, dar…altfel. Edward de Bono , autorul conceptului de gândire laterală, explica astfel: există o gândire verticală care caută o anumită soluţie pentru o anumită problemă “săpând” în adâncimea domeniului din care aceasta face parte. Pe de altă parte, spectrul soluțiilor posibile poate fi mult lărgit mergând în lateral, adică lărgind domeniul din care provine problema şi căutând variante inedite şi insolite de soluționare. Acestei “deplasări” laterale, care nu se încadrează în modelele cunoscute sau în clișeele obișnuite de rezolvare a unei probleme, de Bono i-a spus “gândire laterală”

Eu cu Robert rezolvam probleme de gandire laterala propuse in diverse site-uri cu asemenea puzzle-uri: Spre exemplu : Site- Puzzle-uri

Priviti cu atentie urmatorul filmulet ( limba engleza necesara)

 

Stiti care este forma cea mai uzuala in care puteti incepe instruirea in gandirea laterala?

Ghicitorile romanesti sunt o forma facila cu care puteti induce copiilor gandirea in afara cutiei

Înaintea cui
Trebuie să-şi scoată fiecare pălăria?
( Frizerul )

Cine le face pe toate cu măsură?
( Croitorul )

Stă cu spatele la rege
Dar regele nu se supără.
( Birjarul )

Două fete-mi poartă salbă
Una-i neagră, alta-i albă.
Ne-ncetat se tot alungă
Şi nu pot să se ajungă.
( Ziua şi noaptea )

Am o cloşcă,
C-o aripă neagră şi una albă.
Cu cea neagră îşi adună puii,
Cu cea albă îi împrăştie.
( Ziua şi noaptea )

Doisprezece fraţi aleargă
Anul cât este de lung;
Fug de zor prin lumea-ntreagă,
Niciodată nu se-ajung.
( Lunile anului )

Un orb vede un iepure,
Un şchiop aleargă după el,
Şi un mut strigă
La un surd să-l prindă.
( Minciuna )

E o gradina mandra, semanata
Cu poezii, cu glume si povesti,
Dar nu se lasa lesne vizitata
Decat cand stii, copile, sa citesti.
(cartea)

Am un brau vargat
De cer spanzurat.
(curcubeul)

La cap pieptene,
La trup pepene,
La coada secere,
La picioare raschitoare.
(cocosul)

Nu-l întrebi
Si îti raspunde
Cauti în jur
Si nu Stii unde.
(ecoul)

 

Probleme de gândire laterala care necesita un strop de imaginatie.
Trimiteti e-mailul dvs in formularul de inscriere si va trimitem rezolvarile
1. In apropiere de Madrid se afla un hambar mare de lemn. Hambarul este gol, cu exceptia unui barbat spânzurat de grinda din mijlocul hambarului. Frânghia de care este spânzurat bărbatul are o lungime de 3 m, iar picioarele ii atârna la 1 m de pământ. Cel mai apropiat perete e la peste  6 m de bărbat. In imediata apropiere a victimei se afla o băltoacă. Ar fi fost imposibil pentru bărbat sa se cațere pe pereți sau pe grinda de care este spânzurat, si cu toate acestea, bărbatul s-a sinucis. Cum a făcut ?
2.Un om locuiește la mansarda unui bloc. În fiecare dimineața, coboară cu liftul la parter şi apoi părăsește imobilul. La întoarcere însă, afară de cazul în care plouă, el nu poate să urce cu liftul decât până la jumătatea drumului, restul distanței trebuind s-o facă pe jos.
Care este explicația?
3. Un cuplu se afla intr-o mașina care goneste nebuneste intr-o nopate intunecata si furtunoasa pe strazile unui oras strain celor doi. Masina se defecteaza si barbatul este nevoit sa mearga sa cauteajutor de la cineva care ii vorbeste limba. Fiindu-i frica sa isi lase sotia singura in masina, acesta ridica geamurile si blocheaza usile. Cand se intoarce, barbatul isi gaseste masina asa cum o lasase,dar sotia sa e moarta, podeaua masinii find acoperita de sange, si in masina se mai afla o persoana. Ce s-a intamplat ?

 

 

 

 

Distribuiti daca v-a placut

Puteti posta comentarii