Numere. Cifre. Istorie

Matematica poate fi definta ca “studiul relatiilor dintre cantitati, magnitudini si proprietati si de asemenea cu operatii logice din care cantitatile, magnitudinile si proprietatile pot fi deduse.(Microsoft Encarta Encyclopedia)

Sunt curios cati dintre dumneavoastra stiu ca desi le numim cifre arabe ele sunt Hindo-Arabice si aici vorbim despre combinatia celor 10 simboluri 12345678, 9, si 0.  Acestea au fost introduse in Europa de catre Leonardo Pisano aka Fibonacci, un matematician italian. Pare ca in Peninsula Indiana utilizarea lui 0 ca simbol a permis dezvoltarea acestei baze de numeratie, arabii fiind importanti in raspandirea sa. 

Desi nu o sa va placa ideea notiunea de a masura, numara a fost strans legata de cea taxarii iar primii care o dezvolta sunt civilizatiile din leaganul umanitatii : Sumer, Babilon, Mesopotamia cat si Egiptul Antic.(Originea Numerelor)

 

Adunarea a fost inventata de catre chinezi cu 6000 de ani in urma. Grecii si romanii foloseau adunarea. Filozofii in India descopera si dezvolta notiunea lui zero folosita in adunare. Semnul adunarii este inventat de catre Michael Stifel si isi are originea ca semn din romanul “et”(.Sisteme de Numeratie. Istorie)

In fapt operatiile sunt proprii umanitatii si nu putem afirma cu putere ca inventarea lor se datoreaza unei persoane sau unei populatii. Va voi prezenta in continuare inmultirea si impartirea la egiptenii antici

 

☺Nu prea ştiu de ce-ţi scriu. Simt că am mare nevoie de o prietenie căreia să-i încredinţez nimicurile ce mi se întâmplă. Poate că-mi scriu
chiar mie.
Antoine de Saint Exupery

☺În orice situaţie, cel mai bun lucru pe care îl poţi face este lucrul corect; următorul cel mai bun lucru pe care îl poţi face este lucrul greşit; cel mai rău lucru pe care îl poţi face este să nu faci nimic.
Theodore Roosevelt

☺Într-o prietenie, lucrul cel mai greu nu este de a ne da pe faţă defectele dinaintea unui prieten, ci de a-l face să şi le vadă pe ale lui.
La Rochefoucauld

William Allin
Educaţia nu este răspunsul la întrebare. Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările.

Galileo Galilei
Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris universul.

☺ Ecuaţiile sunt importate pentru mine, deoarece politica e o chestiune de prezent, însă ecuaţiile sunt chestiuni ce ţin de eternitate.
Albert Einstein

☺Matematica va fi limba latină a viitorului, obligatorie pentru toţi oamenii de ştiinţă. Tocmai pentru că matematica permite accelerarea maximă a circulaţiei ideilor ştiinţifice.
Grigore Moisil

☺Oh, dacă zero-urile ar fi rămas numai în matematică!
Vasile Ghica

 

Bibliografie

Originea Numerelor

Sisteme de Numeratie. Istorie

Povestea Matematicii. Matematica Egipteana

 

 

 

Distribuiti daca v-a placut

Puteti posta comentarii