Jocurile Copilariei – baieti

Invizibila

invizibilă, invizibile s. f. 1. jucărie asemănătoare praștiei, confecționată dintr-un cadru de sîrmă rigidă și un fir subțire elastic, cu proiectile confecționate din ace cu gămălie sau cu bucățele de liță îndoite în formă de U. 2. (stud.) tehnică de fraudare a unui examen scris prin introducerea în sala de examen a unor coli albe, format A4, cu subiecte scrise de acasă prin zgâriere cu o mină care nu mai are pastă.

Nu vreti sa stiti ce se intampla cand erai lovit de un “glont”. In anii “70 devenise o amenintare pentru fete si dresurile lor fine. Nu am sa inteleg niciodata cum nu am vazut nici un ochi scos…. Arma se folosea la orice: razboaie, vanatoare de vrabii, atacul fetelor

Prastia

Prastie

Prastia este  una din armele retinute in Biblie. Cu ajutorul prastiei David reuseste sa il invinga pe Goliat. Realitatea este ca intre cele doua exista o diferenta pe care o sa o ilustrez in imagini

Prastia antica –  Prastie- Arma/antichitate

Praștie se numește o veche armă de luptă formată dintr-o bucată de piele legată cu două sfori, cu care se aruncau pietre asupra dușmanului. Bile de de piatră, folosite ca muniție pentru praștie, au fost descoperite în număr mare în castrele din Dacia[2].

Un capăt al praștiei este legat de mână, printr-un laț, iar celălalt se ține strâns în palmă. Se așază piatra în bucata de piele și se rotește praștia cu putere. Se dă drumul capătului ținut în mână atunci când praștia este în poziție laterală față de țintă. În felul acesta, bila de piatră pleacă pe o tangentă la cercul rotirii praștiei, și zboară cu forța acumulata prin rotirea violentă.

Prastie

 

Realitatea esate ca si ceea ce veti vedea in fotografia alaturata nu este prastia cu care m-am jucat . Prastia copilariei mele avea o singura fasie elastica confectionata din camera de anvelopa. Putea sa fie de masina sau de bicicleta. Insa cele mai “adevarate”erau cele confectionate din manusa de electrician. In escapadele de la tara era nelipsita din buzunar avand mereu o tinta de luat la ochi. Trist era ca se folosea si in spatiul relativ inchis al ansamblurilor de blocuri. Nu ma intrebati cate geamuri am spart.

 

Fotbalul

Se juca de dimineata pana seara. Copilaria mea a fost marcata de doua terenuri de fotbal: unul in fata blocului in care locuiam si unul in fata curtii bunicilor. ambele distruse. Unul de un stab in comert, in timpurile comuniste. Celalalt dupa 1989 cu ajutorul retrocedarilor dubioase

Jocul necesita o minge. Atat. Portile puteau fi facute din pietre si generau adevarate razboaie in recunoasterea golurilor. Mingile se intindeau de la 10 lei, 35 lei, 150 lei. Culmea era mingea de piele de 300 de lei. De preferat ARTEX. N-am stiut niciodata al cui era acest brand. Sa vedem.

La trecut

Distribuiti daca v-a placut

Laurentiu S

Plecat de acasa

Puteti posta comentarii