Ca oricărui popor care se respecta sudanezilor le place sa mănânce.
Datorita zonei geografice , a climei aspre dar si a influentelor arabe, bucătăria sudaneză are tente din orientul mijlociu și mai putin din zona europeana.
Legumele sunt destul de puține în comparație cu alte zone, mai ales pe timp de vara când temperaturile sunt extrem de ridicate, nu ploua mereu foarte mult iar dacă ploua de multe ori totul este distrus.
Sudanezii isi incep ziua cu ceai cu lapte ( influenta britanica) sau cafea insotite de biscuiti, chec sau gogosele pline cu zahar.
Micul dejun care in general este in jur de ora 11.00 consta in falafel / foul medamas / oua / carnaciori / salata si painea lor traditionala un fel de turta dospita si coapta pe vatra.
Pranzul care este deseori tarziu consta in ciorbe/ supe sau ceva pe fuga de la fast food ( e boala asta si aici, o shaowrma cu de toate).
Cina se ia in familie si consta in diferite tocanite acompaniate de diverse clatite traditionale mai groase sau mai subtiri, pilafuri, paste.
În general după masa se serveste ceai sau cafea.
Fiind țara musulmană băuturile alcoolice sunt interzise asa ca baza sucurile proaspete sunt la mare căutare.
Dulciurile au influente din orient, delicioase baclavale, sarailii, cataifuri, checuri, biscuiți cu diverse arome.
Deși nu au un meniu ieșit din comun sau prea variat cel mai important aspect este ca
sudanezul mereu te va invita la masa sa, iți va oferi din porția sa de mâncare cu multa dragoste și cu un zâmbet larg pe fata.
Biryani cu pui (pentru reteta completa click aici)
INGREDIENTE
- 75 ml ulei se masline
- 1 ceapa mica
- 1 frunza dafin
- 1 varf cutit scortisoara
- 8 boabe cardamom
- 6 cuisoare
- 1 catel usturoi
- 500 g carne macra de pui
- cate 1 lingurita de:
- – ghimbir
- – cardamom
- – turmenic
- – marar
- – coriandru
- – usturoi
- – sare
- – boia iutetoate pisate, pudra
- 150 ml iaurt
- 400 ml apa( supa de legume sau de pui)
- Pentru orez :
- 500 g orez ( basmati este mai bun)
- 600 ml apa
- 2 lingurite sare
- 1 frunza dafin
- 6 boabe cardamom
- 1 varf cutit scortisoara
- 1lingurita cumin negru
- Pentru ornat:
- 1 ceapa
- coriandru verde( patrunjel)
- 1 varf cutit sofran sau turmenic
- zeama de la 1/2 lamaie
- 1 ardei iute
- 1/2 gogosar ( ardei rosu)