Tajine, o poveste marocana cu suflet

Distribuiti daca v-a placut
  • 27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    27
    Shares

Tajine… numai cand aud acest nume si gandul imi zboara la Casablanca, Fez, Marakesh…

Cred ca primul impuls a fost dat de 1001 de nopti, din povestea copilariei si din faptul ca a calatori pentru noi cei de dinainte de 1989 era tabu…Am vizitat Maroc in 200X , nu cred ca stiu fara sa fac apel  la poze si jurnal…A fost exact cum ma asteptam: exotic, puternic, miscator…. Am ramas plin de gusturi mirosuri si culori…Voi incerca sa scriu despre toate…

Am aterizat in Casablanca, am ridicat masina- un Logan si in aceeasi seara ne-am cazat in Sheraton Casablanca unde am aflat cu stupoare ca suntem in plin Ramadan….Asta inseamna ca tu poti manca ziua insa nu prea ai ce…In concluzie ne-am cazat si dupa apusul soarelui am mers sa mancam. Unul din lucrurile pe care le iubesc la arabi\berberi este ceaiul cu frunze de menta verde.Masa a debutat pentru mine cu ceai.

Cand a venit sa comandam din cele doua cupluri eram singurul care avea habar ce. Tajine. Tajine reprezinta un obiect si felorile de mancare ce se prepara cu ajutorul lui 

Tajine, vas de bucatarie sau preparat culinar?

Tajinele din bucataria marocana constau in preparate ce sunt gatite lent, la temperaturi scazute, rezultatul fiind o tocana cu bucati de carne frageda, legume aromate si sos. Acest preparat provine din nordul Africii, din Berber, denumirea de tajine provenind chiar de la vasele in care se prepara aceasta reteta. Vas sau preparat

In continuare reteta pregatita de mine in vasul primit cadou de la AA,  AUTOR IN ACEST BLOG (Reteta pui cu legume)

Tajine de pui cu legume

Ingrediente

4 pulpe superioase de pui
2 linguri de ulei de masline;
2 cartofi;
1 ceapa
1 pastarnac;
4 catei de usturoi;
2 morcovi;
sare, piper, verdețuri uscate (busuioc, cimbru, dafin);
1 lingurita praf de curry;
1 lingurita ghimbir (optional);
1 lingurita de boia de ardei;
2 linguri de suc de lamaie;
optional: cateva curmale si stafide.

Mod de preparare

Puiul trebuie tinut doua ore la marinat in urmatorul amestec: o lingura de ulei de masline, sare, piper, verdeturi uscate (busuioc, cimbru, dafin), curry si ghimbir (optional).
Dupa ce carnea de pui s-a marinat, ungeti cu o lingura de ulei de masline baza vasului de lut si adaugati in straturi felii de pastarnac, cartofi, morcovi, ceapa, usturoi, (plus curmale si stafide, daca va plac) peste care mai presarati din cand in cand boia de ardei. Deasupra se pun bucatile de pui si cele doua linguri de suc de lamaie.
Se baga la cuptor si se lasa la fac mediu spre mare pentru 30 de minute si inca 45 de minute la foc mic.

Maroc

 

 

 


Distribuiti daca v-a placut
  • 27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    27
    Shares

Comments

comments

7 Comments

Puteti posta comentarii