Pre-școala in Suedia

In Suedia s-a deschis anul scolar la prescoli (copii de 1-5 ani) pe 9 august, la scoli pe 21 august. In afara de copiii de prescoala care vin pentru prima data si 3 zile sunt si parintii (unul) cu ei ca sa se acomodeze, toti ceilalti sunt lasati de parinti la prescoala/scoala cu haine potrivite vremii schimbatoare (tricou, chiloti, sosete, pantaloni subtiri, unii mai grosi de luat pe deasupra, haine de ploaie, abidasi si cizme de cauciuc) si cu un pupic. Fara mari adunari, discursuri, fara flori pentru “doamna”. Iar pedagogii trimit informatii generale pe mail.

Sedinta cu parintii e prin octombrie, fiecare o organizeaza cum doreste. Eu si colega mea, de ex, ne gandim sa luam parintii in padure unde mergem cu copiii, sa le aratam la fata locului ce si cum si de ce mergem macar o data pe saptamana cu copiii in padure toata ziua. 
La scoala se discuta despre proiecte prezente si de viitor. Discutiile individuale cu copiii sunt in general programate dupa sedinta cu toata lumea. Si in cele mai multe cazuri, mai ales la scoala, includ si copilul care spune singur cam ce ii place, la ce se descurca mai bine/mai greu.

* * *

Azi a fost o zi superba de toamna si am fost cu copiii din grupa noastra (5 ani) in padure si la castelul din zona. Cu totul, cam 8 km pe jos, de la 9 la aproape 3. Si in afara de alergat, joaca, mancat pe iarba si mers pe urmele unor castori care traiesc in apropierea castelului, am inceput un nou proiect cu copiii: le-am dat in manute ipad-ul sa fotografieze ei ce li se pare frumos. Am ramas uluita si incantata de ce fotografii au facut. Azi va pun ce au vazut ochii mei frumos, maine incerc sa va arat ce au pozat ei, prin aceleasi locuri  
Living in postcards 

 

Distribuiti daca v-a placut

Puteti posta comentarii